⚔ Welcome To From View of My Eyes.This is a Personal Blog.You are allowed to read the blog post as long as you have a good intention.If you're not,please leave without sound.May Allah Bless.⚔

Bukan saja-saja Kamu Diuji

Bismillah.


"Kesusahanlah yg mengajar kita erti kesenangan..fyp ni cuma latihan try and error je..kalau result negative msih bleh konvo..tapi master dan PHD buat la macam mana pun result tetap kena positive untuk konvo.."

Aku terpana.

Terfikir sedalam-dalamnya.Kalau aku tak lepas yang ni macam mana nak pergi ke peringkat seterusnya? Begitu juga ujian takkan datang kalau kita tak mampu.Ujian itu untuk menguatkan diri kita supaya mampu menghadapi cabaran yang lebih besar.Alah tegar,biasa.

Sudah jatuh ditimpa tangga ibarat diri mas'ulah.Apatah lagi diri yang terumbang-ambing seolah-olah menanti tumbang.Setelah sekian lama tak berbulatan gembira.Baru hari ini jiwa terasa terisi semula.Menumpang kasih mas'ulah orang sementara.Kasihnya dia supaya diri tidakkan tercicir di jalan yang terpilih ini.Sungguh aku rindu untuk hidup bersama dalam perjalanan ini namun terasa kekok ketika diri terlalu lama terbiar sedang diri masih bertatih tika dibiarkan sepi.

Bagai merentap hati.

"Kamu yang tepilih..mengapa kamu nak mencicirkan diri kamu?..jika kamu tidak mahu ..Allah akan gantikan kamu dengan orang yang lebih baik .."

Motivasi yang menggugah iman.

"Berangkatlah kamu mahu dalam keadaan berat(banyak alasan,sibuk,banyak kerja,assignment,tengah down,tak ada duit,tak ada transport) mahupun ringan (masa free,benda tak susah,dekat,kejap)" Inspirasi dari Abu Talhah yang ingin turut serta berperang walau sudah lanjut usia.

Maka walau apa pun keadaan kita,kita kena terus bergerak dan berjalan.Walau diri terasa tak mampu..gagahkan jua untuk berjalan.Tak cukup dengan itu saja.Berjihadlah jua dengan harta (kecerdikan,pancaindera,masa 24 jam sehari,apa-apa yang bermanfaat utk kita) mahupun jiwa.
Betapa ruginya diri jika hilang dari jalan cahaya ini.Betapa sukarnya aku bertemu jalan ini,tak mungkin akan aku berpaling lagi.Sedang ramai lagi masih perlukan tangan-tangan yang membawa cahaya.Seandainya bukan kita yang membawa maka siapa lagi yang boleh diharapkan? Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan pertolongan Allah.Allah takkan perlukan kita kerana Allah itu Maha Kaya namun kitalah yang memerlukan Allah.

Semoga apa saja ujian yang kita hadapi tidak melemahkan kita namun lebih menguatkan kita.Dari sekcil-kecil ujian hinggalah kepada sebesar-besar ujian yang menimpa tiada satu pun datang untuk menghancurkan kita melainkan untuk meningkatkan darjat kita ke arah yang lebih tinggi.Setiap perkara yang berlaku ada hikmah di sebaliknya.

Terkadang hati ingkar angkara penat melalui.

Namun jangan sesekali mengalah,walau terasa longlai kaki melangkah teruskan mara.Walau tidak terasa pijakan kaki teruskan melangkah,walau merangkak sekalipun.Namun berhenti jangan sesekali kerana segala yang berlaku hanya sementara cuma.Pabila pada akhirnya kita kan berhenti di syurga,penat itu takkan pernah terasa.Tiada lagi ujian mahupun duka lara.Maka berbahagialah selamanya.

Berbaloikan!

Nota buat diri.

Ayuh! Dont give up! 


20 Oktober 2017
3A@Darul Ehsan
02:40 AM

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.

Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net