⚔ Welcome To From View of My Eyes.This is a Personal Blog.You are allowed to read the blog post as long as you have a good intention.If you're not,please leave without sound.May Allah Bless.⚔

✍ Berikan aku ruang untuk bernafas ~

Bismillah.

Hi guys! Asyik view blog je tapi tak menulis..waaa..rindunya nak menaip namun apakan daya masa tak mengizinkan aku terus menaip..wuwuwuwu..sedih..aku curi masa kejap lari daripada mencari cara untuk menghabiskan research.Esok nak hantar dah oii..Susah lak aii..tension i buat benda ni semua ..quiz berderet dan final exam semakin menghampiri..kau rasa? macam tak cukup udara nak bernafas ..wuuu..

Dan tekanan untuk new year which is esokk!! maknanya umur pun bakal meningkat menyempitkan lagi rasa untuk bernafas..sesak sepanjang masa..hahaha..sabarlah wahai hati..lama dah tak berblogwalking..buzy dengan apa tak tahu..buzy dengan hidup student yang punya banyak waktu tapi tak menentu.

Fikiran yang sentiasa tiada ruang kosong untuk difikirkan buat benda lain..duhai dugaan..ok dah la tu ingat nak cakap lagi tapi tak pasal-pasal pula tak siap kerja aku yang dari siang sampai ke malam ke siang semula tak sudah-sudah lagi ni.

Makin difikir makin berat beban di dalam jiwa ~ Ceewah!

"Ketahuilah hanya dengan mengingati Allah jiwa kan menjadi tenang"

Sampai sini je dulu.

Tahun baru yang tiada ruang untuk bernafas.!

Bye bye.

Mas
31 Dis 2016
2-3A-3A

✍ Teruskan istiqamah berjalan

Bismillah.

Alhamdulillah selesai sudah presentation untuk English.Walaupun yang hado~ teruk na markah eahh.Bulan ni berturut-turut assignment diselang seli dengan presentation.Begitulah kehidupan student..so sweeettttt.

Tingkatkan prestasi kurangkan gementar di hati.Aku buat-buat biasa hilangkan gementar tapi bahasa pulak tak fluent.Fuhhh..banyak benar nilaian manusia..sakit jiwa raga mencapai target yang diingini.Hanya Allah saja yang memahami.

"Allah takkan memberi ujian melebihi kesanggupan.."

InsyaAllah i believe i can do it but just i'm late than anyone else.So stay steady and moving on.

Walaupun semua orang dah jauh giler ke depan.Tak sepatutnya aku berhenti di sini.Aku kena teruskan perjalanan walau seringkali rasa nak berhenti.Huhuhuhu

Dan.sweeet momentt!

Semalam 21 Disember 2016 dah empat kali aku mengikuti usrah.Alhamdulillah..kakak usrah belanja kami pizza hutt..hahaha..yummy! Dan semalam juga start seriously buat mutabaah amal.InsyaAllah akan buat sehabis baik untuk istiqamah.

Sebelum ni buat sendiri melalui pembacaan blog-blog islamik..nampak tak kuasa blog? Tapi tak istiqamah..bila rasa begitu kekosongan barulah nak buat...but still buat..hahaa..now live depan mata ada yang memberi tunjuk ajar..alhamdulillah..doa kita tercatat di langit selamanya.Dimakbulkan bila tiba pada masanya.

Taraaa!

Pizza huttt~

wuuuuuuuuuuuuuuuuu~

Kenyang sungguh makan pizza nie..dua pizza..tepat-tepat je dua keping sorang..lepas tu mushroom soup lagi..then .aiskrimm! 


 walawehhh..sumpah sedap! Osem lah! Semoga beliau dimurahkan rezeki dan sentiasa istiqamah di jalan ini bagi membimbing mereka-mereka yang dahagakan dakwah dan tarbiah in person.Allahumma aamiin.

My portionn!

Selamat dah masuk dalam peruttt..hahahaha..pengisian kami dekat pizza hut agak tak kena dengan situasi..huhuhu..teringat dekat Aleppo..Rohingya and so on..huhuhuuu..lepas tu berbicara tentang akhlak rasulullah pulakk..subhanallah..mulianya akhlak rasulullah tiada bandingannya..menjaga hati setiap orang dengan penuh teliti.T_T 

Insaflah wahai diri..dalam bergembira ingati juga saudara yang kurang bernasib baik di sini sana.

Mas
22 Dis 2016
2-3A-3A

✍ Missing in Action

Bismillah.

Hi! Have been a while since i posted something here.Oh yeah? truth or not..i have learnt something today..hahaa..today..actually everyday but i highlighted for today lecture.Lecturer gave the lecture about the stress in work.

So i just like the words.."MIA" which is mean Missing in Actian..here they are!



Hahaaa..i just felt nostalgic because during high school i always been missing in action.If you know and of course certain of you knew it that missing in action always one of the evidence that proved the person is stressful.

So beware.!

It is something that should be taken seriously by employers and management.So nowadays we do have Mental Health Awareness.Take care of yourself and stay healthy!Don't be stress and just enjoy whatever you do! Love yourself ! So Allah does.So do i.Heee.

Till then.

Mas
21 Dis 2016
2-3A-3A

Sejati by Faizal Tahir

Kau selalu ada Ku tenggelam dengan dunia Kau tetap sempurna
Ku tak sedar waktu beredar Andai dipisah Engkau dari aku Gelap gelita Musnah semua (musnah semua) Biar mati ku mencuba demi bahagia Biar sakit dilukai dapat ku rasa Biar nadi ku terhenti demi ke syurga Biar selamanya mencari cinta sejati (sejati) Kau selalu ada Kau tak pernah hilang percaya Kau tetap sahaja Kau cahaya dalam gelita Andai dipisah Engkau dari aku Gelap gelita Musnah semua Biar mati ku mencuba demi bahagia Biar sakit dilukai dapat ku rasa Biar nadi ku terhenti demi ke syurga Biar selamanya mencari cinta sejati (sejati) Sedar sedar aku kau yang satu Tunjuk tunjukkan ku jalan kepada-Mu Diri-Mu yang satu Biar mati ku mencuba demi bahagia Biar sakit dilukai dapat ku rasa Biar nadi ku terhenti demi ke syurga Biar selamanya mencari cinta sejati (sejati) (Sejati) Hanya Kau satu cinta sejati Kau selalu ada

✍ Final Exam Around The Corner !

Bismillah

Do you feel my heart beating? Do you understand? Do you feel the same?..Omaigad!!

The schedules for final exam was released!



Next year will be the final exam..i need to achieve the target or not i'll finished!

Aigoo...aigooo

Wish me luck! Wish me for the best !

Until then !

Mas
19 Dis 2016
Home Sweet Home

☏ Majlis Perkahwinan Sepupu

Bismillah.

Hi! Alhamdulillah..selesai sudah majlis sanding sepupu perempuan sebelah ayah yang sebaya saya tu..ish..ishh..ishhh..panjang benar nak terangkan..hahaa...majlisnya berlangsung pada 17 Disember 2016 semalam kek Nogori Sombilan..harini barulah nak menaip haaa..

Google Image
Kompang hampir nak berbunyi barulah tergedik-gedik nak ambil gambar dengan pengantin haa..hahaha..nasib baik la sempat..berkipas tunggu pengantin lelaki sampai..kitorang pulak yang tak senang duduk..dah habis makan pengantin tak muncul-muncul lagi..hohoo..

Maka jenguklah pengantin pompuan dalam bilik..tak sempat nak sembang..sedara-mara yang lain dah ambil turn nak tangkap gambar pulak..Raja sehari lah katakan..retis harini uols..

Eh..eh..nampak flawless pulak i


Lagipun nak menyembang tu lain feel eh..kang marah pulak laki dio..hahahaa...kredit sikit dekat adik lelaki nombor 7..dia yang ambikkan gambar nie..lepas tu dia puji telefon dia yang cantik ambik gambar 😫 Tahniah uuu!Awal uu kahwin..kalo dah jodoh plan macam mana pun kalau dah tertulis awal..awal lah dia..walaupun plan lambat lagi nak kahwin..itu time sembang-sembang dengan dia masa duduk rumah dia dulu tu..

Tengok-tengok dia yang kahwin dulu..hahaa..omaigad!



Jangan uols tak tahu..pelamin dorang buat sendiri tau..kelas lahh..jimat kos..i rasmikan dulu dengan budak-budak nie..budak-budak ni pun macam kontroversi gitu..cinta tiga segi ke dik ..haha..



Akhirnya pengantin lelaki sampai...mula la memasing mengadap raja sehari menabur bunga rampai bagai..ontah apo kojo eh..hahaha..Tahniahhh againn uu! Barakallah..semoga diberkati hendaknya..Semoga bahagia till jannah ! 

duduk tepi macam ni tengok sepupu bersanding ...feel like...

"waaaa..ok i'm not ready yet.!." 

Hahaha..ok bye!

Google Image

Mas
18 Dis 2016
Home Sweet Home

Resepi : Ayam Masak Campak-campak

Bismillah.

Haaa..ambik kau..ayam masak campak-campak..aku dapat ilham masak ayam ni sebab kemalasan diri..hahaha..teruk lak aii...dan tak tahu nak masak apa..sebenarnya aku tak la pandai masak sangat..tak pernah diajar pun..selalu tengok mak dan ayah masak je..dorang tak pernah pulak suruh masak..just sekali dua je kalau buzy aku la yang masak..

Tak biasa memasak..so kau expect nak sedap sangatlah?..tapi bolehlah makan sampai menjilat jari..hahaha..walaupun terkadang terrrrmasin la jugak..uhukks

Taraaa !

Google Image

Tak de masa ceq nak ambik gambar lorh..cari gambar lama tak ada lah pulak.

Okay aku nak bagitahu resepi dia macam mana.Yang ni tak payah bubuh santan..sedap je kott tapi minta maaf dulu dekat korang yang terror bab memasak ni..takut anakanda terlanggar pantang larang memasak nie..hahaa..takut je nak bagitahu aku masak macam mana.tak pasal-pasal i kena kecam..

Resepi Ayam Masak Campak-campak

Bahan-bahannya
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 2-3 ulas bawang merah kecil
  • 2 biji bawang besar
  • Setengah genggam cili padi
  • 1 inci halia
Yang ni tumbuk guna lesung batu atau penumbuk sendiri atau blender tapi lagi sedap guna lesung batu.Masukkan minyak sikit..agak-agak je jangan banyak sangat jangan sikit sangat.Tumis seketika .biaq pecah minyak orang kata dan ambiklah bauu..nak lagi wangi masukkan seraii..meletups2 baunya..jangan masukkan daun pandan sudah..bau pandan pulak nanti..tapi kalau nak juga terpulang la..ikut kreativiti masing-masing..hahaa..

Agak-agak dah pecah minyak gaulkan dengan 4 atau 5 ketul ayam.Agak-agak la sendiri.Gaul dengan bahan tumis tadi..dah nampak agak serata dengan bahan tumis tadi masukkan pula air masak atau air paip.So..biarlah ia menggelegak dan masak.hahaaa..

Macam sup ayam ke?..no la..try la korang jadi apa agak-agak..hehehe..tapi selalunya aku keringkan air tu biar jadi pekat sikit.Sedap tau kalau tak lupa letak garam..pastikan garam secukup rasa..kalau terlebih pun tak sedap jugak..masinnn..hahaa..

Satu lagi resepi campak-campak nie..bahan tumis dia sama je tapi aku gantikan cili api dengan cili kering..yang ni of course la kena blender..nak tumbuk sampai bila mahu hancur daaa..nie lagi sedap..macam kari ayam sikit tapi bukan..adik-beradik dia..tak guna apa-apa perencah dan tak guna santan.Itu je bahan dia.

Orait setakat tu je resepi i kali ini.

Google Image


I jalan dulu la ye...

Mas
8 Dis 2016
2-3A-3A

✍ Just With Determination

Bismillah.

Yeah ! I'm home!!

Just a split of time now i'm home! Oh home sweet home!..the main reason i'm going back to home because i want to attend my cousin wedding.I have told about their married before.I just felt guilty if not attend the wedding as when her father passed away i'm not going.Also when my grandmother of father side passed away i'm not going too.

For the study sake.

Google Image
No matter what the life always going on.Whatever happen.We have our own life to struggling about.Not all the time we can give the commitment to others.Even if the person is the most close to us.But i'm trying as much as i could to give the support for their fate.Even if they also hard to give commitment to our fate.As long as we are trying.That was enough i think.

Today actually full with presentation.I have finished present for the immuno and patho subject..such a relieved.Although the things is not good enough.Lols..i dont what i'm doing in front of people there.

Waiting for our group turn..after them!
I dont want to think so much because i will got too nervous.So i dont even think about what should i do about the presentation.I just prepared my self as well as i can.But not really well actually.As for eye contact still very low.The steady mind.That's is really important so i dont felt shaking.I just present the content that i understand and explain a little and done for immuno!

my turn after her !
This feeling unexplainable.A little nervous as there are males..as for immuno presentation there is not much males as they have the program.So they did not attend the class.But here !they were present! Lolss..i dont know what is the connection between have males or not with the feeling of nervous.But all of us "female" feel the nervousness because of them.Actually more to uncomfortable not nervousness.

For this presentation much difficult as my slides,the sentences so long..so i just speed up my words to make it short..lols...also i want to going back faster while the time is running out! 

Waiting for KTM here..bye bye KTM there!

As our group finished the presentation,i'm ask for permission the lecturer to give me going out the class earlier to catch the last bus .i'm just hoping that the bus is still there.And ..guest what....the tickets was sold out! Wuwuwuwuwuwu..but guess whatt?..alhamdulillah..miracle..sudden a chinese guy came to me and offer his ticket.The same destination to my hometown!! Subhanallah..alhamdulillah..i did'nt know what to say..this is really a helping hand from Allah.

I'm really hanging the hope only to Allah.I'm just being positive and searching the ticket even the counter was closed one by one.Maybe also because i have done a little good deed in Patho Class so i got the love cash in the situation like this.Alhamdulillah.All Praise To Allah.

This is one of evidences of the good deed that we are doing will not just disappear.So..always be a thankful person.And let's doing a lot of charity.Night! Have a sweet dream.!Just please dont got a nightmare with the grammatical error and so on  😂

Mas
17 Dis 16
Home Sweet Home

✍ Niat Yang Tergendala

Bismillah.

Hi!

Hee..malam semalam datang hostel tengok ceramah pasal Aku Terima Serangannya..dalam perjalanan terserempak pulak dengan supermoon! subhanallah..super cantik!..lagi besar dari supermoon yang tengok haritu..haha..sebab semalam 15 Rabiulawal ..so purnama merindu la


Berbalik pada ceramah tu best jugaklah..masa ceramah mengantuk sikit..tapi bila dorang tunjuk demo macam mana nak pertahankan diri terbuka terus mata..

Google Image
Serius best! Macam senang je nak pertahankan diri..hahaa..tapi tak rajin pula nak daftar jadi ahli..konsepnya guna pergerakan dalam solat..just berdiri tegak dan tangkis serangan musuh..meh i share yang i ingat..cuba korang buat demo sendiri..

Kitorang mula-mula macam tak percaya jugaklah sebab boleh ke?..lepas tu try dengan kawan dekat sebelah..ha'ah..yela..betul jugak..tapi masih ragu-ragu kalau orang tu besar dan kuat macam mana kan?..kalau nak tahu korang cuba la buat sendiri..hahaa..

Yang first..orang pegang tangan korang tak nak lepas macam penculik contohnya..korang just pusing tangan korang lawan jam..ke atas..maka terlepaslah grab dia..korang terus tepis dan lariii!!..

Pastu lagi yang menarik..tumpang kekuatan lawan..bila orang serang kita dengan pisau...just tepis lengan dia yang pegang pisau tu..pastu dia akan terarah ke tepi ..kita tendang pinggang dia..and sendi lutut kat belakang tu..maka jatuhlah dia..gituhh..

Entah korang paham ke tak paham tak tahulah aku haiii..hahaha..

Pastu malam ni pulak ingat nak jawab forum dengan buat assignment dekat surau hostel tapi niat tergendela..maka berblog lah aku kejap dekat sini..kuang..kuang..kuang..

Sebab lepas maghrib tadi datang join sekejap bacaan yasin untuk kawan kitorang yang masuk ICU sebab thalassemia tapi dah keluar ni masuk lagi sebab allergy ubat pulak..sekarang alhamdulillah kitorang dapat berita dia dah sedar dah.
lepas tu ada pertandingan azan and tilawah al quran pulak daa..haaa..langsung tak jadi buat kerja..dok dengar orang azan..tilawah al quran buat dekat sebelah..dok jaga barang orang pulak dekat sini..so ..i pun update la blog bila kena tinggal..yang lain habis pergi tengok tilawah..wuwuwuwu.

Ok tu je nak cerita..hahaha..ok bye !

Mas
15 Dis 2016
Surau Hostel

🎧 Sit Still Look Pretty by Daya


Could dress up
To get love
But guess what?
I'm never gonna be that girl
Who's living in a Barbie world

Could wake up
In make up,
And play dumb
Pretending that I need a boy
Who's gonna treat me like a toy

I know the other girlies wanna wear expensive things
Like diamond rings
But I don't wanna be the puppet that you're playing on a string
This queen don't need a king

Oh, I don't know what you've been told
But this gal right here's gonna rule the world
Yeah, that is where I'm gonna be because I wanna be
No, I don't wanna sit still, look pretty
You get off on your 9 to 5
Dream of picket fences and trophy wives
But no, I'm never gonna be 'cause I don't wanna be
No, I don't wanna sit still look pretty

Mr. Right could be nice for one night
But then he wanna take control
And I would rather fly solo

That Snow White
She did right
In her life
Had 7 men to do the chores
'Cause that's not what a lady's for

The only thing a boy's gonna give a girl for free's captivity
And I might love me some vanilla but I'm not that sugar sweet
Call me HBIC

Oh, I don't know what you've been told
But this gal right here's gonna rule the world
Yeah, that is where I'm gonna be, because I wanna be
No, I don't wanna sit still, look pretty
You get off on your 9 to 5
Dream of picket fences and trophy wives
But no, I'm never gonna be, 'cause I don't wanna be
No, I don't wanna sit still look pretty

Sure, I'm a pretty girl
Up in a pretty world
But they say pretty hurts
And I don't wanna sit still
I'm a pretty girl
Up in a pretty world
But no, I won't sit still, look pretty
Sure, I'm a pretty girl
Up in a pretty world
But they say pretty hurts
And I don't wanna sit still
I'm a pretty girl
Up in a pretty world
But no, I won't sit still, look pretty

Oh, I don't know what you've been told
But this gal right here's gonna rule the world
Yeah, that is where I'm gonna be because I wanna be
No, I don't wanna sit still, look pretty
You get off on your 9 to 5
Dream of picket fences and trophy wives
But no, I'm never gonna be 'cause I don't wanna be
No, I don't wanna sit still look pretty

Oh, I don't know what you've been told
But this gal right here's gonna rule the world
Yeah, that is where I'm gonna be because I wanna be
No, I don't wanna sit still, look pretty
You get off on your 9 to 5
Dream of picket fences and trophy wives
But no, I'm never gonna be 'cause I don't wanna be
No, I don't wanna sit still, look pretty

Sit still, look pretty
Sit still, look pretty
Sit still, look pretty
Sit still, look pretty



✍ People's Evaluation.

Bismillah.

Done for Today.

Wuhhh.Finally i have done for the PBL discussion.Third PBL you know.So much than other.We were finally come to conclusion.
Google Image

In the end,the lecturer give an evaluation to us.

For good sake.

But guess what..I think i have try better to communicate well with the discussion members.Just so you know that introvert person doesn't communicate a lot.That's was my weakness.I have been commented about that.

Just.

I dont think its the weakness but people said it was the weakness.As you know nowadays from head to toes all will be evaluate to achieve the target..anything! whether marks for academics..curricular..even jobs!...Erghh! I just hate this system.

But this is world.

heal the world...~ *Sing along!

Google Image
InsyaAllah will try harder to communicate a lot.But i think that i have put on effort to communicate well but just with the points.Not just blank talk.If we talked a lot but did not have the points..what is so good about that?..

So no matter what actually i just want to say that we can't achieve people expectation as they are did not know us.Who are we before.And what we have been through.Just bear in mind,Only we know about ourself.

As long as we have achieved the better achievement than before so we have been succesful.!Just dont quit there.Put a lot more effort to be better good and the best ! InsyaAllah.

Thanks a lot to lecturers and all that commentating on my weakness.I''m appreciated it a lot to improve myself in a better outcome.InsyaAllah.Eventhough it was hurt but it is the truth.Lols.

Google Image

Keep going.!

Till then.

Mas
14 Dis 2016
2-3A-3A

Wordless Wednesday : Text Symbols

Bismillah.

☮ ✿ ✈ ♋ ☠ ☯ ♥ ✌ ✖ ☢ ☣ ☤ ❤ ❥ ❦ ❧ ♡ ✗ ✘ ♒ Ω ♦ ♠ ♥ ♣ ♢ ♤ ♡ ♧ ✦ ♔ ♕ ♚ ♛ ★ ☆ ✮ ✯ ☾ ☽ ☼ ☀ ☁ ☂ ☃ ☺ ♪ ♫ ♬ ✄ ✂ ✆ ✉ ∞ ♂ ♀ ☿ ▲ ▼ ₪ ✓ ✔ ✕ ☥ ☦ ☧ ☨ ☩ ☪ ☫
☬ ☭ ™ © ® ℗ ¿¡ № ∃ ⊥ ∀ ☹ ∞ ⌘ 文 ⑂ ஜ ๏ ت ツ ッ シ Ü 

⅟ ½ ⅓ ¾ ⅔ ⅕ ⅖ ⅗ ⅘ ⅙ ⅚ ⅛ ⅜ ⅝ ⅞


 Ⅰ Ⅱ Ⅲ Ⅳ Ⅴ Ⅵ Ⅶ Ⅷ Ⅸ Ⅹ Ⅺ Ⅻ ⅰ ⅱ ⅲ ⅳ ⅴ ⅵ ⅶ ⅷ ⅸ ⅹ 

➀ ➁ ➂ ➃ ➄ ➅ ➆ ➇ ➈ ➉

 ➊ ➋ ➌ ➍ ➎ ➏ ➐ ➑ ➒ ➓ 

ⓐ ⓑ ⓒ ⓓ ⓔ ⓕ ⓖ ⓗ ⓘ ⓙ ⓚ ⓛ ⓜ ⓝ ⓞ ⓟ ⓠ ⓡ ⓢ ⓣ ⓤ ⓥ ⓦ ⓧ ⓨ ⓩ

 ☚ ☛ ☜ ☝ ☞ ☟ 

 ✠ ❂ ⋆ ✢ ✣ ✤ ✥ ✦ ✩ ✪ ✫ ✬ ✭ ✮ ✯ ✰ ★ ✱ ✲ ✳ ✴ ✵ ✶ ✷ ✸ ✹ ✺ ✻ ✼ ❄ ❅ ❆ ❇ ❈ ❉ ❊ ❋ ╰☆╮ ✡ ❂ -‘๑’- ✽ ✾ ✿ ❀ ❁ ❃ ❋

 ♪ ♫ ♩ ♬ ♭ ♮

 ♯ ° ø ⊙ ☉ ❣ ✉ ✍ ✎ ✏ ✐ ☑ ☐ ☒ ␟ ␘ ❢ 

➟ ➡ ➢ ➣ ➤ ➥ ➦ ➧ ➨ ➚ ➘ ➙ ➛ ➜ ➝ ➞ ➸ ♐ ➲ ➳ ➳ ➴ ➵ ➶ ➷ ➸ ➹ ➺ ➻ ➼ ➽ ← ↑ → ↓ ↔ ↕ ↖ ↗ ↘ ↙

♪ Bagai Tidak Percaya ♪

Bismillah.

Detik demi detik berlalu takdir hidup terus berjalan.Bagai tidak percaya bolehkah dia memasuki alam perkahwinan.Namun Allah jua yang mengetahui.Siapa kita untuk menghukumi walau bagai tidak percaya.Aku jua tidak berani sewenang-wenangnya melangkah ke dunia baru.Manakan bisa berkata lebih sudu dari kuah.

Walau takut melihat takdir yang bakal dijalani namun kepercayaan takdir itu berjalan atas kehendak ilahi.Takkan dia berani membuat keputusan begitu andai tidak bersedia lagi.Dia begitu mungkin sudah diterima daripada segala segi.Untung rugi sudah dikira-kira terlebih dahulu.Sesama sendiri.

Kita nampak seperti tak padan namun dia seperti sudah jumpa jiwanya.Kita mengusik untuk melihat benarkah keputusannya namun tekadnya seolah-olah memang benar pilihannya.Bagai tidak percaya.Benarkah itu pilihannya.Apakah benar kata hatinya?Tekad sudah dia.

Ya.Memang benar.Setiap orang tidak tahu untung nasib satu sama lain.Walau orang mengata atau menasihati hanya kitalah yang merasai.Namun masih ku bagai tidak percaya.Wataknya seolah-olah ia tidak layak lagi menaiki tangga.Namun nilaianku bukan penentu segala.Tidak layak ku menghukumi.

Ku doakan kebahagiaan dipermudahkan.Semoga kau tidak tersalah langkah dengan mengikut kata sendiri.Mungkin kerana sudah lama mengenali walau di alam maya.Ku mendoakan yang terbaik buat kalian.Semoga segalanya dipermudahkan.

Google Image

Hari ini dengan basmallah kiraan takdir mereka pun bermula.

Doakan.

Mas
12 Dis 2016
Home Sweet Home

Salam Maulidur Rasul 1438 H | 2016 M

Bismillah.

Salam Maulidur Rasul !


Quote negara Malaysia sempena Maulidur Rasul 2016 ni ialah !

"Ukhuwwah Islamiyyah Asas Penyatuan Ummah" -1438 H | 2016 M

Jadi marilah rapat-rapatkan ukhuwah sesama kita ! Eratkan silaturahim dan saling kenal-mengenali antara satu sama lain tanpa jemu.Jauhi prasangka dan permusuhan.Berkawan biarlah beribu namun permusuhan jauhilah ia walaupun satu.


Google Image

Bacalah pesanan terakhir baginda ini buat kita semua manusia di muka bumi ini.

"Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu, dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.
"Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu, segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.
"Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.
"Wahai manusia sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak ke atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak diberikan makan dan pakaian, dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.
"Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah solat lima waktu, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadah haji sekiranya kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh.
"Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.
"Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Qur'an dan Sunnahku.
"Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba-Mu."







Credit



Mas
12 Dis 2016
Home Sweet Home

Kembali Dari Maut

Bismillah.

Beliau memandu ke Hospital Selayang untuk mendapatkan rawatan kecemasan dan dalam proses itu kehilangan banyak darah dan akhirnya menerima lebih dari seratus jahitan di kepala sahaja selain di tangan... Doktor berkata beliau sungguh bertuah kerana tidak mati akibat kehilangan banyak darah.

Selepas kejadian tersebut, beliau mula memikirkan tentang hidupnya selama ini. Apakah hidup ini hanya mencari wang, status dan berseronok? Apakah wang menjamin kehidupan yang bahagia...


Read more : http://revertedmuslim.blogspot.my/2012/10/saya-kembali-dari-maut-kisah-jutawan.html



Malam selasa 5 Dis 2016 aku merajinkan diri menghadirkan diri mendengar perkongsian daripada tetamu jemputan oleh RCC hostel kampus.Aku tertarik sebab katanya muallaf yang sampaikan perkongsian.Sebab kalau aku la nak rasa terisi hati yang suam-suam kuku nie kena dengar perkongsian daripada muallaf barulah up sikit semangat.

Setiap kali kalau ada je muallaf yang berikan perkongsian mesti akan ada rasa lain macam..satu aura yang tak akan dapat dekat tempat lain.Rasa sentap tuhh di hati.Cerita atas tu antara kisah hidup beliau yang dikongsikan pada kami.Klik pada link untuk baca full story.

Aku tak la fokus sangat sebab kadang-kadang terlayang jugak..haha..tapi i got the points.Alhamdulillah.Ini yang nak cerita ni.Rupa-rupanya memang banyak misconception dalam islam.Sama ada muslim terhadap islam ataupun not yet muslim terhadap islam.

Bila beliau cerita fulaweh..baik seyh beliau..siap hantar orang melayu pergi solat jumaat lagi tiap kali jumaat sambil tu beliau pula lepak kedai mamak sambil tunggu orang melayu habis solat..but guess what?..no one pun yang approach beliau perkenalkan beliau pada islam.That's one point..sentap dekat situ.Kalaulah muslim yang melayu tu semua approach beliau mesti lebih awal beliau memeluk islam.

Dan daripada pihak not yet muslim pulak maha dahsyat..sebelum peluk islam.beliau cerita yang kakak beliau cakap muslim sembah kepala babi sebab tu la muslim tak boleh makan babi.OMG! terkezuttt dengarnya.Lepas tu beliau cerita yang lepas peluk islam beliau tercari-cari dalam masjid betul ke ada kepala babi..huhuhu

Tak habis dekat situ..misconception pasal berjabat tangan pulak..beliau pun keliru..perempuan pakai tudung tapi bersalam dengan lelaki..tapi ada jugak yang pakai tudung tapi tak bersalam dengan lelaki..yang free-hair pun satu hal..ada jugak tak bersalam dengan lelaki..dan ada jugak yang bersalam dengan lelaki..aigoo..lepas tu dia cakap lepas masuk islam barulah dia tahu mana betul mana salah..maka terlerailah kekeliruan itu.

So..basically orang islam itu sendiri yang mengelirukan orang lain.Even sekarang lagi teruk cacamarba umat islam kebanyakkannya sedangkan realiti ajaran islam tu berpaksi pada kebenaran dan pengetahuan.Bila tak ada ilmu inilah yang jadi sekarang..seperti yang beliau kata..

"Islam ini bukan agama nenek moyang tapi religion based on knowledges"

Bila buat ritual tanpa pengetahuan dan ikut-ikutan tak jadi apalah..kalau surah Al-Fatihah pun tak faham maksudnya macam mana lah nak khusyuk dalam solat...Dan satu lagi ..agama islam bukan ekslusif untuk orang melayu je..Islam untuk manusia keseluruhannya.Even kalau someone revert back to islam tak perlu pun tukar nama kepada bin atau binti abdullah kecuali la nama tu membawa maksud menyembah berhala atau something yang syirik.

Dan sebenarnya banyak lagi points yang beliau kongsi tapi setakat ini jela yang aku mampu cerita.Semoga kita dapat mengambil pengajaran.Kita semua adalah daie ..kalau bukan kita yang menyampaikan ajaran islam ini siapa lagi? Dengan syarat.. tahu,faham dan amalkan.InsyaAllah.


Google Image
Jom perbaiki diri dan ajak orang lain!

Semoga berjumpa lagi.

Mas
6 Dis 2016
2-3A-3A

♫ Terkadang ♫

Terkadang.

Terkadang apa yang kita lihat bukanlah hakikat sebenarnya.
Prasangka itu lebih buruk dari kenyataan rupanya
Bukan mudah berfikir yang baik-baik saja
Tatkala hati dicengkam nafsu amarah yang meluap

Terkadang.

Bukan dia yang bersalah tapi kita yang menghukum
Mudah menimbang neraca di tangan sendiri
Tak sedar diri juga ada cacat celanya
Terpejam mata pada pantulan diri di cermin

Terkadang.

Dia sensitif menerima emosi dari empunya diri
Namun tidak pandai membela diri sendiri
Itulah dia lemah berkomunikasi
Hanya hidup menyendiri meraih simpati

Terkadang.

Perhatian kita satu-satunya punca percaya diri
Tatkala tiada siapa yang memerhati
Percaya dia pada kita untuk dikasih
Namun dirobek oleh ketidakikhlasan hati.

Google Image


















Mas
6 Dis 2016
2-3A-3A

✍ Serik ! Serik ! Serik !

Bismillah.

Hi ! i'm homeeee!

Okay tak payah nak excited sangatlah..Hari Selasa dah kena balik..wuwuwuwu..sedih lo....yang ni serius i tulis live..not schedule..heheh..actually tengah semput nie..makan ubat dari malam semalam sampai la nie..tak elok pulak dia..biasa pakai pam biru tu..tapi gas dah habis daaa..malas aku nak pergi klinik..so telan je la ubat adik aku..nasib baik dia ada ubat..seram sejuk dah badan nie.

Hmm..nak cerita apa ea..hmm..okay cite aku balik hari jumaat pagi semalam dalam 8.30 pagi gitu..naik grab car..g ktm..murah la daripada kereta sapu 5 ringgit .Aku lebih prefer grab car daripada uber..haritu naik uber mak aii..dia punya sesat or maybe buat-buat sesat idk lebih mahal harganya daripada kereta sapu.

"Begitu naif melihat peta.."

Time tu pulak first time naik dengan kawan..terus rate satu bintang je..hahaha..geram betul..then sampai KL sentral..kad tak boleh touch pulak..apahal?..pindah ke kaunter sebelah pulak..tak boleh jugak..aigoo..kenapa nie?..lepas tu ada seorang auntie tegur dari belakang cakap dekat sebelah sana ..then aku tengok..oh!..line touch and go ke kena pergi =.= Camna la boleh lupa..malu lak aiii

1.gif
Google Image
..sampai stesen bas ayah dah tunggu..pergi pulak bank BSN tukar kad...perghh orang..berebut-rebut ambik nombor lepas bank bukak..hahaha hadoii la..tua muda sama naik.Sambil menunggu giliran sambil tu jugaklah aku buat tutorial yang due datenya petang tu jugak ..terpaksalah i buka netbook buat dekat situ jugak.Idk orang pandang apa..tak peduli..i buzyyy! Dah siap tunggu pulak ayah dengan abang tukar kad dekat MayBank..mak aii..nie ahzabbb..

Dah siap borong kedai RM2.12 dorang tak siap-siap lagi..naik tebal muka duduk dan mundar mandir tepi kedai tu..adalah sejam lebih..

View depan tempat menunggu

OMG! Serikk!

Benarlah,

"Penantian itu suatu Penyeksaan "

Then sampai rumah..alhamdulillah akhirnya. ..aigooo..balik pagi ..sampai stesen bas lepas solat jumaat..buat urusan dekat bandar..then..balik lewat petang.Macam tu je waktu berlalu..dah habis seharian macam tu je.

Demi Masa...

Mas
10 Dis 2016
Home Sweet Home

☏ Pemergian Nenek Sebelah Ayah

Bismillah.

Hari ni 5 Disember 2016 dikhabarkan berita pemergian wan tengkek seawal pagi di whatsapp group family ..ayah sendiri yang mengkhabarkan pada kami..seperti petanda beberapa hari ni begitu alah dengan habuk dan sakit mata.Bila tidur asyik tak dapat tidur with deep sleep.

Namun aku tak dapat pergi jenguk ..hanya doa mengiringi sebab hari ni ada PBL dan esok ada pula kelas dan dijangkakan ada mid term.Semoga arwah wan tenang dan dicucuri rahmat.Allahumma aamiin.Last jenguk wan masa dekat hospital Ampang haritu..wan masih terlantar stroke dan tak buka mata..kini dia telah benar-benar pergi meninggalkan kami..

Sedihlah raya nanti wan dah tak ada..kini..wan dan atok sebelah ayah kedua-duanya telah tiada..mungkinkah kami akan balik kampung juga raya nanti atau sebaliknya..

Hanya tinggal kenangan.

Last picture dgn wan yang terlantar...

Seorang demi seorang pergi..dulu mendengar berita pemergian orang lain..jauh dari pertalian..seterusnya jiran..keluarga bau-bau bacang..dan seterusnya..keluarga terdekat kini menghampiri..dimulakan dengan sepupu sebaya sebelah emak..dan..hari ni wan tengkek..nenek sebelah ayah..

Dan..next...ia semakin menghampiri kepada diri sendiri..

Semoga mereka damai di sana.

Last jumpa wan tengkek : ✍ Kala Malam Bulan Mengambang

Semoga diri menginsafi takdir yang WAJIB dilalui setiap insan ini.

Muhasabah diri.Refleksi hati.

Semoga berjumpa lagi.

Mas
5 Dis 2016
Rooftop RS

Siapa Saya? Story of My Life

Bismillah

Salam taa'aruf kembali ! haaa..siapakah saya? jeng..jeng..jeng..saya perahsia orangnya.Jadi...

"Biarlah rahsia..."


Deviant Art
Hahaha..mintak penampar la gituu..ok haii korang dalam dunia cyber ni tak boleh dedahkan diri banyak sangat nanti kena cyber bullying or cyber victim ..haaa..nampak tak terpengaruh tengok cerita cyber bully..hehhee..

Secara ringkasnya korang boleh kenali aku dengan nama Mas..tapi terang-terang seyh dekat url blog ada nama penuh i..rahsia apanya lagi ..ceeehh =.=  krikk..kriik..betullah..just called me Mas then.Aku lahir pada tahun 90 an..so tak adalah tua sangat tapi tahun ni ialah tahun 2016..so tahun penghabisan stok budak-budak 90 an kahwin..

Kawan-kawan semua berlumba-lumba menamatkan zaman bujang mereka begitu juga sepupu sepapat..alhamdulillah..syukur ! Sedang aku masih belajar jadi tak payah nak gatal sangat! Dah habis belajar barulah boleh dapat title bachelor..so sekarang ni..masih remaja la kiranya kan?..hahaha..krikk..krikk..krikk..


Umur ni umur kritikal sebab masa umur ni mak aku kahwin..so what..tak boleh nak compare la dengan zaman sekarang..aiseyh..sedapkan hati..so..aku target umur ayah aku la untuk kahwin..hahaha

Google Image
Ok tinggalkan pasal tu..beralih pula pasal perjalanan pendidikan..aku mula mendapat pendidikan awal di Tabika Kemas seawal umur tak hengat..tapi awal rasanya.First masuk Tabika tak nak tinggal melalak tak ingat dunia..takut dengan orang..huhuhuhu..masa darjah satu pun sama..sampai sekarang i takut dengan orang =.=

Tragedi semasa darjah 6..beberapa bulan sebelum UPSR ..ingat lagi 7/7/2005..kebetulan sama pulak tarikh lahir dengan adik aku yang nombor 5 ..lols.Aku telah kehilangan keupayaan kaki seperti mereka yang normal..accident patah tulang femur,tibia and fibula .sedih bak hangg!Depress until now but redha sedikit demi sedikit.

"..Redha itu ikhlas,Pasrah itu Menyerah..."

Tamat UPSR dengan keputusan yang memuaskan.Alhamdulillah..

Next !

Masuk tingkatan 1 dengan masih bertongkat..tingkatan 2 buang besi di tulang femur..katanya doktor sebab aku boleh tinggi lagi..takut tersekat la ketinggian ..but..yang hado =.= ..rasa macam tak tinggi-tinggi dah sejak accident tuh..hahaha..

Nie best!

PMR dapat dapat title pelajar cemerlang walaupun tak berdisplin..hahaha..lepas tu SPM yang hado! Kecewa orang sekeliling..who care's! I'm still in depression mood okay.Walaupun tak teruk tapi effect la kott.PMR tu pun sebab aku rasa tercabar dengan kata-kata teeetttt yang berbisa..tu je ..hahaha.


So dengan SPM yang hado sambung jugaklah belajar walaupun tak nampak hala tuju dah..dan alhamdulillah dapat sambung diploma dalam bidang yang sama.Diploma ni nak counterback result SPM dan alhamdulillah lepaslah 3 pointer dan merasalah dekan itupun masa first sem ..hahaha..

Dan habis praktikal rasa macam nak kerja tapi tak cukup ilmu..itu la yang i sambung Bachelor nie walaupun banyak inner conflict..just hoping for the best in the end.Semoga segala-galanya baik-baik saja..Pray for me pleasee!


Dan aku aktifkan semula blog ni masa dah nak habis cuti sem masa August 2016 tahun nie..

Baca : ✍ Kenangan berblogging dedulu

masa tu la rajin berblogwalking and join segmen bagai..insyaAllah kalau ada masa takkan lepaskan peluang join mana-mana segmen tapi sekarang stop kejap sebab buzy dan tak sempat pun blogwalking dekat peserta2 segmen.Serba salah i jadinya..

So..hi! Selamat berkenalan.


happy blogging uolss!

And now you know me..then introduce yourself please >.<

Mas
2 Dis 2016
2-3A-3A

Alexa Traffics Ranks #3

Bismillah.

Previous : Alexa Traffics Ranks #2


Umang aiii...



Buzy punya pasal corot jadi eh nombor ..hahahaa..nasib baik blogging saja suka-suka..orang nak jadi blogger dia pun nak jugak..kalau tak mahunya nangis berguling-guling nih..hahaaa..

Happy Blogging btw!

Mas
2 Dis 16
2-3A-3A

Top Outstanding Blogger November 2016

Bismillah.

top OUTSTANDING BLOGGER NOVEMBER 2016

1.  ayunie ramli (34)
2.  Unni Anje (26)
3.  Shahida Dzulkafli (13)
4.  Shikin Razali (12)
5.  C i k R e n e x (11)
6.  Warisan Petani (11)
7.  Jari Manis (6)
8.  Mazni Azmi (6)
9.  Noor Maizan (6)
10.  paridah (6)
11.  Irda Garmin (5)
12.  AinAthirah Anuar (4)
13.  CikLa Shahril (4)
15.  Wani Sukarno (4)
16.  Belogs JM (3)
17.  jm Belog (3)
18.  Liyana Anuar (3)
19.  nhanah huze (3)
21.  Adam (2)
23.  Fatina (2)
24.  Fhatin Amelia (2)
25.  Intan Saffyna (2)
26.  Mohamad Khairil (2)
27.  Noor Najwa (2)
28.  sya mimie (2)
29.  yuk (2)
30.  ♥ aiNa yaZiD ♥ (2)
31.  Ainin Sobiha Salim (1)
32.  Akif Imtiyaz (1)
33.  atheera dayana (1)
35.  Elih Japahar (1)
36.  Hazrina Halim (1)
37.  Jaafar Abdullah (1)
38.  Mama Aiman (1)
39.  Maria Firdz (1)
40.  Mazniza Mustapa (1)
41.  Murni Alysa (1)
42.  nadhie wueen (1)
43.  Noor Aina W Azmi (1)
44.  Nufaz_ (1)
45.  Nurain Mat Zin (1)
46.  Radhia Razali (1)
47.  Reen Johari (1)
48.  sayidah napisah (1)
49.  Siqah Hussin (1)
50.  SNM Mohamed (1)
51.  Zafirah Nazri (1

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.

Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net