⚔ Welcome To From View of My Eyes.This is a Personal Blog.You are allowed to read the blog post as long as you have a good intention.If you're not,please leave without sound.May Allah Bless.⚔

♪ Hanya Manusia ♪

Bismillah.

Terasa menikam jiwa rasa yang menggugah.Betapa sedihnya hati di penghujung malam ulang tahun kelahiran.Apakah kesedihan ini akan ku rasa selamanya.Rasa ditinggalkan oleh orang yang ku harapkan kebahagian.Tak pernah serik mengulangi sejarah.Betapa selalu kau ditinggalkan oleh mereka yang gemar mempergunakan dirimu.Aku tak tahu pada siapa harus aku percaya.

Sedih rasa hati.

Begitu menikam jiwa.Hidupku ini seumpama layang-layang terbang mengikut arus angin membawa ku ke mana saja.Begitu gembira tatkala dipegang talinya.Terasa selamat hati yang tersirat namun gundah gulana tatkala tali dilepaskan.Risau seandainya jatuh tak mampu terbang di awanan lagi.

Menikam sukma.

Terasa ingin lari dari dunia yang mencengkam jiwa ini.Namun ku harus hidup di dunia ini juga.Perlu melaksanakan amanah diri.Hidup di dunia tidak sekadar hidup saja.Selamatkanlah diri ini dari gundah gulana.Kuatkanlah jiwa ini dalam sosial yang sukar ku menyesuaikan diri.

Google Image
Semoga nanti kan kau temui kebahagian pada manusia yang dikurniakan ilahi.

Akhirnya sekali lagi ku tersedar bahawa sesungguhnya hanya Allah yang maha memahami dan mengetahui hati ini.Jangan pernah tinggalkan Allah kerana Allah takkan pernah tinggalkan dirimu..Hanya manusia..ya..hanya manusia punya kepentingan diri yang selalu meninggalkan mu.

Jangan pernah lagi menyerahkan diri pada yang tak pasti dan pasti akan pergi jua.

Mas_FVOME
Khamis
23 Feb 2017
Surau Hostel

☏ 23 February 2017

Bismillah.

Alhamdulillah.

All Praise To Allah.

Most of the time i'm alone but when come a celebration its just come for a moment but forever would not be forgotten about it.So here they are!



Happy Birthday To Me!! 😂



This date such a blessful day for who is raising me up.I feel so thankful to mak ayah for giving born me and let me feel the happiness and painful in the life.This dunya's life is nothing but something for making the deeds for life in akhirah.Hopefully i can appreciated myself much more after this.

I have learnt that people come and go in the life when the time passed..each stage in our life there is different people that appear but all of the people giving me such a lesson and blessing to be thought and learnt about.No one is come into our life just because.They are giving us something which we could go on into the next stage of our life.Stay alive or Just dead.

Yesterday night about after adzan isya i was shocked by the birthday prank.My 2-3A-3A housemates were gathering together pranked me on the rooftop.I was so thankful to them for remembering my birthday.I really love them even though we are not that close but they are willing to celebrate my birthday!

Thank you so much uolss..muahh!
Another year pass by.I want to write more but i got distracted.So i think that's all.Maybe we will meet later..so.. i have starting the new sem and this is so frustrating to update new entry.. a little bit difficult ..hohoo..till we met again!I will try as much as possible to update the entry.

For my own memory sake.Hahaa..May Allah bless this new age.Mastura..fighting!!

Google Image

Till then!

Mas_FVOME
23 Feb 2017
Surau L3 Campus


✰ Nak berubah jadi baik ✰


" Aku tahu kau sekarang tengah 'fight' dengan diri kau bukan?.

Kau nak berubah jadi baik. Nak jadi mulia pada pandangan Tuhan.

Tapi,

Ada satu saat tu, kau mesti rasa 'down', rasa putus asa.

Sebab kau rasa sangat perit mujahadah tu. Nak-nak kalau ada manusia yang tak 'support' perubahan kau itu.

Mungkin,

Dah lama kau rasa tak pegang Quran, nak istiqamah punya lah susah. Kemudian kau down.

Dah lama kau tak solat dengan betul, nak istiqamah. Rasa susah jugak. Kemudian kau putus asa.

Kau nak tahu tak kenapa kau rasa perit?.

Sebab kau tengah lawan dengan hawa nafsu kau tu. Bayang lah, kau nak buat sesuatu yang dah sangat lama kau tinggal. Dah berkarat!.

Kemudian kau rasa sangat down!. Kau menangis.

Sabar. Tenang. Rilex. Chill. Cool.

" Dan Dialah yang menurunkan hujan sesudah mereka berputus asa dan menyebarkan rahmatNya. 
Dan Dialah yang maha pelindung lagi maha terpuji.” (Asy-Syura 42:28)

Ketahuilah, di tengah-tengah keputus asaan kau itu, ada rahmat Allah yang sedang tersebar luas.

Disaat kau rasa hidayah Allah itu jauh dari kau, rasa macam susah nak masuk kat hati, rasa tak mungkin, 
sekelip mata saja Allah mampu bagi hidayahNYA itu.

Allah beritahu lagi pada kau;

"(ingatlah), ketika kamu memohon pertolongan kepada Tuhanmu lalu diperkenankanNya bagimu...” (Al-Anfal 8:9)

Mohon saja pada Tuhan kau. Agar Allah bantu terus menguatkan kau untuk terus berubah.

Buat kau,
Teruslah melangkah!.

#TaujihatJiwa

telegram.me/TaujihatJiwa

☂Real Hijab ☂


✍ Dear Sem 4, Please Be Nice To Me

Bismillah.

Good night guys.Feel wanna typing in english.Please bear with the mistakes.Not always but i think that i should write more often in english.But just because i'm not in the mood in english so i just like to write in our mother tongue.Nothing much that i want to talk about.

Google Image 
Just, as you all know..or maybe not..i will going to start my study in semester 4 already!.Just a couple of days.The exactly date is next week! Omg ! the lecturer had remind us about her class this Monday in Facebook group.What say you? So excited not to forget about the class so she would remind us early.

Hopefully everything will be alright.May Allah ease our journey for this semester.The semester break will breaking apart soon.So do my heart.Luls.How fast the time flies away.i want to fly too..♪ i believe i can fly..i believe i can touch the sky ♪

I have finish prepared the schedule for this semester.As soon as i got the timetable,i arranged the subjects so that it would be fixed with the others.As for every semester i would faced clashing in a few subjects toward the timetable.Well it should be understood as i am a transfer credit student.So i just have to bear with it and arranged it until the subjects match well with the other students.

Always face the things like joined the other group or other course just to matching my subjects with them.And..taraa!



Just finished arranged my timetable with the Microsoft Excel.But i'm not used to using the Microsoft Excel.Just wondering how the Microsoft Excel would help me in finishing my schedule.So i just try it without any tutor.And absolutely,my opinion which is zero knowledge about how to use it,i think it much easier than Microsoft word.Besides,it also have another tab which is we can put other information that related.

So,it was the nice one.Just bear with my noob please even though i'm also embarrased how would i didn't even know how to use it.Will learn it more sooon ~ if there is a need. Lols.Kill me with kindness.Hahaa. do you guys know about the song?...always that when to write an essay or writing in english..the song must be the main references.Actually..err..I'm losing words now..

Google Image
Alright stop there ! before i'm talking much more nonsense.Next In the afternoon i have got my present from the giveaway ! Yeayy..! refer to this entry >> Menang giveaway New Year by www.aerillhassan.com !... <<   

Here they are!

My grandmother passed it to me!
"Is it like kuih raya?.."

Yummy !.sure it is..feel much more alike sugar..so sweet as uolss.😆..for diabetic patient please not consume it too much or else..i dont know..maybe..goall!..hahaha
Btw,Tq Elsa for this ! i enjoyed it !..

You know who is Elsa?..She is the princess from Frozen movie~ Let it go ~ Let it go ~ Hahaha..

Refer to this entry 




I think this is enough.I am lazy to think about the new word for making the sentences.Sorry teachers for the mistakes here and there.i have tried my best.Hohoo..Till then.

Mas_FVOME
12 :53 AM
17 February 2017
Home Sweet Home

✍ Oh Kekasihhhh

Bismillah.

Selamat malam guys..siapalah yang tengah dating tu..ish..ish..ish..alhamdulillah..untung la korang dah jumpa soulmate..hahaa...bukankah hari ni hari kekasih..jadi siapakah yang telah menyambutnya hari ni?

Google Image
"KATAKAN TIDAK KEPADA VALENTINE'S DAY!"

Well,pada yang dah sedia maklum,kita sebagai muslim dan mukmin yang sejati tidak digalakkan untuk sambut malahan haram sama sekali sebab sejarah telah membuktikan valentine's day ni menyebabkan munculnya anak-anak yang suci hasil daripada perbuatan yang harommm~ 9 bulan kemudian.Maka bertebaranlah bayi-bayi yang tidak berdosa ini di merata tempat.

Kebaratan sangat kauu.Jangan cemarkan nama baik dengan keturunan yang haram.Kot ye nak sweet-sweet pun pergilah akad dulu..senang je jabat tangan..lafaz..dah ! settle..barulah halal..ni apa kejadahnya semua ini..budak-budak sekarang pun dah lain macam miangnya.Seram mak nakk...takut betul tengok..selfie je memanjang..kalau tak ada boyfriend bukan budak zaman sekarang la katanya..tak hipster ler tu.

Apa kes..ko ingat aku dari zaman purba ke?..hahaha..adik-adik jangan ikut perangai tak semenggah kawan-kawan korang tu..biarlah orang nak cakap forever alone ke..tak laku ke..asal ko punya perangai tu elok..boleh dibanggakan sebagai orang islam..kita ni bawa jenama islam..setiap kita dipertanggungjawabkan ..sorang kentut semua kena tuduh tahuuu..

Kalau bukan islam pun insyaAllah semoga diberi hidayah..jangan la rosakkan keturunan dengan anak tak sah taraf..agama mana yang menganjurkan maksiat? cer cite..ko jangan nak menipu! tak ada ! semua agama mempromosikan kebaikan.Agama tu kan nasihat..jangan nak menghalalkan yang haram..mengucap la..astaghfirullah al'adzim..

@TheWondering.Ukht
Haha..kepoh pulak jemah malam-malam nie padahal taip muka tak beriak..nampak tak..kata hati tu lain macam keluar dia..haha..pesanan terakhir..korang..bagi yang ada buayafriend dengan gelifriend tu cepat-cepat la putuskan.Pulanglah ke jalan yang benar lagi diredhai Allah..pada yang dah berkemampuan pula..sambunglah dengan ikatan yang sah.Sah! insyaAllah akan dirahmati Allah dan para malaikat.Maka hidup bahagialah sehingga ke syurga.Alhamdulillah.

Kalau nak sambut juga sambutlah time ulang tahun korang bagi menghargai pasangan.Maka terkeluarlah ia dari khilaf.Lagi..kalau nak faham dan insaf betul-betul bacalah artikel berilmiah daripada Tarbiah Sentap..dorang terangkan dengan jelas kenapa sambut valentine haromm.Sekian..lintas langsung dari saya sambil tengok bola .hahaa...go JDT go!

Mas_FVOME
10 :26 PM
14 Feb 2017
Home Sweet Home

웃 Pencarian Bloglist Mac 2017 by fws (28 Feb 17)

Bismillah.

Click on Banner

ツ Segmen Review Blog By Syahirah Valiant (12 Mar 17)

Bismillah

Click on Banner

✍ Oh Jodoh! Antara Rupa,Hati dan Bakat

Mentor Milenia

Akhirnya pemilihan dah dibuat.

Aku memang dari awal..atau semua orang la aku rasa..korang pun..kita kan punya rasa yang sama..haha..memang kita fokus kat Usop nie kan..sebab dia loklaq..atau selamba badak dia..lawak la dia..spesies sama dengan Mark Adam juga..blur-blur skett..haha..

Dari mula ujibakat haritu dah berkenan dah dengan lawak dia..well vocal bukan sekadar rupa..walaupun nampak loklaq tapi suara dia serius sedap..lagi-lagi bila dia nyanyi lagu hindustan masa ujibakat tu..rasa macam..wow!

Tapi tadi dekat pentas tadi rasa macam tak best pulak dia nyanyi lagu aiman tino tu.tak de feel pulak...haha..tapi ramai tu peminat..belum apa-apa lagi dah kumpul peminat..tapi memang best la nak ikut Usop nie macam mana nanti ..bakat pelawak lebih banyak kott

Google Image
Pasal Sera dengan Balqis..maigadd! well semua orang tahu kott..Sera dengan kelebihan yang tersendiri..Balqis pun dengan kelebihan yang tersendiri..apa yang nampak jelas pada aku..Communication skill Sera Mantop! ..Balqis pula naif je..haha..tapi bonus dekat Balqis rupa yang rupawan menutupi kekurangan.

Google Imagie

Memang pening kepala bila kena pilih antara dua ni.Tapi in the end.Rupa juga yang diutamakan.Package nak jadi artis kena ada rupa tapi sekarang zaman orang dah boleh menilai antara bakat dan rupa cuma mana lebih dominan je.Kalau bakat lebih dominan daripada rupa macam Usop tu memang bertuah..lagi-lagi sebab antara gender yang hampir pupus..lagi cerah masa depan untuk terpilih..hahaha..lebih utama dengan ketulusan hati..semua pun akan terpikat.

Lain pula dengan soal jodoh.tetiba pulak kau masuk soal jodoh..kikiki..nampak tak dong wook yang ensem tu..walaupun suka yang hensem...jangan sesuka hati ikut nafsu..jangan bercinta selagi tak penuhi kriteria yang digariskan islam..katanya aku..hahaha

Antara ciri-ciri pemilihan bakal suami atau bakal isteri ialah !

Google Image

Haaa..hadamkan tuu..hahhaa..tapi yang hado la orang nak pilih ikut kriteria tu kecuali sebilangan kecil sebab dah terjatuh cinta tanpa sengaja katanya.Ceewah!..So kahwin je lah dengan apa yang ada.Yang penting saling melengkapi dan merubah diri demi ke arah yang lebih baik.Kalau tak pandai nak berubah tu yang banyak masalah tu.Ish3..Semoga jodoh aku jaga diri baik-baik.Jangan ego..Jadi lelaki yang soleh ya..hahaha *Sila muntah

Layanlah merepek meraban aku di malam hari sambil layan sepupu cilik nie..tak nak tidur lagi pulak dia..ibu dia pergi kursus Askar Wataniah lambat pulak balik..so i kenalah jaga dia malam nie..lasak na amatt..till then..!

Mas_FVOME
12 : 32 AM
13 Feb 2017
Home Sweet Home

✍ Result sem 3 dah keluar !

Bismillah.

Hi! Tak berupdate blog..ye ye je kata nak aktif..yalah nak aktif tapi internet pun tak bagi sokongan nak buat macam mana..haha..asyik loading je..jenuh aku nak tunggu..buang masa betul tunggu dia loading..aigoo..aigoo..😪nak buat apa-apa pun tertunda..


And for ur information..semalam result dah keluar ! ..punyalah aku ternanti-nanti nak tengok result..bila buka je portal U ..loading...refresh..loading..makk...rasa nak nangis betul 😭

Akhirnya lepas bersusah payah barulah dapat tengok..and gues what!..

Dup dap dup dap !

Taraaa !!



Alhamdulillah..semuanya lulus..hahaha..unexpected result pun ada.Ni yang buat lagi semangat nak push study untuk sem depan..masuk je sem baru nanti kena study harder than before...so berlalulah zaman aku nak bermalas-malasan dah..doakan aku dapat istiqamah.Tak mau main-main dah..dah puas dah dengan percubaan main-main dari sem 1 lagi..hahaa..memang niat nak main-main dulu..kononnya nak balas dendam sebab penat study diploma dulu..

Sudahnya..amik kauu! mendapat..walaupun sem ni susah nak catch up dengan kelemahan dua sem yang lepas tapi aku dah puas hati dapat result yang macam ni.Semoga sem depan better than this! I know myself can do better than this.

"It's always seem impossible until it done"

Google Image
Sangat-sangat berterima kasih dengan housemates yang rajin melayan kegilaan aku yang sentiasa kebosanan.Haha..dorang selalu cakap..bestnya jadi aku sebab banyak dapat credit transfer..+ aku selalu tak ada kerja.Tapi diorang tak tahu betapa bosannya hidup aku ..hahaha..bila bosan mula la kacau housemate yang tengah belajar..ajak tengok movie la..ajak jalan-jalan la..pergi gym la..paling selalu naik rooftop..haha..kalau tak pun mereputlah tengok movie dan tertidur dengan sendirinya.haha..buruk perangai..bukan nak study sangat 😑

Tak tambah lagi dengan main UNO bagai..kikiki..btw apa-apa pun semoga sem depan lebih baik daripada sem ni..fightingg! selamat tinggal sem 3 ! Jauhnya lagi perjalanan..doakan saya dapat bertahan sehingga ke akhirnya.Road to sem 4 ! Jia youu! 

Google Image


Mas_FVOME
11 : 19 PM
11 Feb 2017
Home Sweet Home

Kenalkan..ini Bloglist Saya 😁

Bismillah.

♫Jodoh bukan milik kita..jeng..jeng..jeng..membuai pulak rasa lagu jejak karmila nie..aku tengah menaip sambil dengar cerita jejak karmila nie...tengah part sedih pulak..lagu dia membuai rasa tapi aku tak tengok cerita nie..haha..tak ada pula rasa nak layan..Goblin pun sama..ingat nak layan sampai habis tapi tak excited nak habiskan..orang lain punya la excited layan aku yang hado~ susah betul nak sama mood dengan orang lain..tengok macam biasa-biasa je..entahlah mungkin sebab dia fiksyen kott..jauh dari logik pulak tu..hahaha..

Ok sudah intro tu..aku nak cerita pasal bloglist yang terbaru ni.Korang scroll sampai dekat footer tu nampak la terpampang tiga jenis bloglist.Guna tajuk drama korea pulak tu..hahaha..saja suka-suka..ok aku nak kenalkan dekat korang apa maksud di sebalik setiap bloglist ni..bukan saja-saja aku letak...Haaa..apakah rahsianya..?

Jeng!

1.Winter Sonata

Sesejuk namanya..sepoi-sepoi angin yang membuai rasa..bloglist ni khas untuk bloggers yang telah berjaya menambat hati ini.Ceewaaah! Kebanyakannya sebab selalu datang komen dekat blog ni tanpa jemu.Xie xie nie! Dan tak terkecuali blog-blog yang aku rajin pergi komen.Alang-alang sekali komen kenapa tidak teruskan sehingga ke akhirnya.Gitulah mottonya..hahhaa...Betullah kata-kata siapa entah.."Kunjung-mengunjungi mengeratkan silaturahim" 😎Jadi kalau sesiapa berhajat nak duduk dalam bloglist ni,jemputlah tackle hati saya dengan sentiasa datang berkunjung dan tinggalkan jejak yang memaparkan keikhlasan hati.hahaha..jadi aku pun terherett nak pergi je sentiasa ke blog korang.Nampak tak pengaruh dia ..kuat kott..daripada tak peduli jadi peduli..daripada rasa malas terus rasa excited ! Apakah ini namanya cinta?😂

2.Dream High
Yang ni pulak blog yang aku selalu stalk..perghh..stalker!😱 hahaa..yang ni bukan mainan..yang ni bahan bacaan.Hahaha..kiranya apa yang ada bawah tajuk ni aku akan sentiasa ternanti-nanti update yang terkini.Suka sangat baca.Cerita viral lah..cerita seramlah..and masalah manusia-manusia sekarang..itu kalau pages tapi kalau blog lebih kepada input yang berilmiah.bila ada masa je mesti aku lepak dekat link-link yang tersebut.Yang ni memang tak tinggal jejak la..memang aku layan saja tanpa berharap dorang akan berkunjung ke blog aku...gilo ko..sogan..blog den nie bukan berilmiah.Mahu pakaikan purdah kat blog ni kalau dorang datang..hahaa.Aigoo..banyak nama-nama yang tersohor tu.Sogan sampai langit ke tujuh.Hanya mampu memandang dari kejauhan pun dah puas.Dah macam cinta bertepuk sebelah tangan pulak 😆hahaha

3.Summer Scent

Aha! Yang ni i loike ~ Sesuai dengan tajuk.Meh la korang exchange link dengan saya..sesiapa yang letak blog saya dalam bloglist dia saya akan letak dekat sini.Special! Mention je sesiapa yang dah letak link saya.Bloglist ni insyaAllah selagi mana korang ada letak link saya,selagi tu lah akan ada blog korang dekat sini.Jadi possibility untuk sentiasa pergi ke blog korang akan meningkat sebanyak 80.88%.Hahaha.Yang ni suka sama suka ceritanya...kah kah kah..no hard feeling.Aku dapat detect baru tiga blog..umang aii..sikit je..mention jangan tak mention kalau dah letak dalam bloglist uols ! Paling koman dapat lawatan daripada aku la ~ Hahaa..bukan senang tuuu..Ok bye !

4.Bloglist From View of My Eyes

My another blog.Tempat bloglist utama.Memang khas untuk bloglist tauu..Kalau nak tengok boleh pergi dekat link >> Http://masfvome.blogspot.com/ << Korang boleh drop link dekat Mister Linky dekat footer jugak.Tak berapa tersusun lagi.Nanti aku susun balik.Hehehe.


Google Image


Kesian korang..penat je baca..nampak prihatin tak saya..hahaa..harap jelas...akhir kata..jom jadi summer scent saya ! Hehehe.Ok dah mengarut jom beralih pulak tengok Forum Perdana Hal Ehwal Islam dekat TV1.Now!

Mas_FVOME
09 :25PM
9 February 2017
Home Sweet Home

Wordless Wednesday : Lonely

9GAG.COM


♪ Takdir Yang Seperti Ini ♪

Bismillah.

Demi malam tatkala malam telah lama melabuhkan tirainya bagi membuka tabir pada giliran kawasan seterusnya.Tiada pernah hati terasa hiba tatkala menyingkap kenangan lama dalam lipatan memori.Begitu tersentuh rasa tatkala mereka begitu gembira dalam dakapan ukhuwwah yang sekian lama.Walau sering kedengaran kekesalan dari belakang namun tetap utuh mendakap di depan.Biarpun rasa kepelikan namun sehingga kini ku cemburui.

Bersama keheningan pagi yang menghampiri waktu sepertiga malam,betapa berdetaknya hati mengatakan betapa beruntungnya mereka mendapat teman suka duka sedang diri tiada nilai persahabatan yang utuh.Seringkali kelemahan yang begitu mencengkam disimbah api oleh mereka yang tidak mengenali kerana kerja dunia semata-mata.Apa mereka peduli.

Kemahiran yang hendak atau tidak perlu dikecapi.Kehidupan yang luar dari kebiasaan perlu ditempuhi demi laluan kerjaya yang dipelajari.Seringkali dipersenda kerana kelemahan,sering diperlekeh dan dipermainkan kerana kesenyapan.Bukan aku sengaja merahsiakan apa yang tersemat di jiwa.Bukan jua emas,intan mahupun permata penuh di graviti mulut.Hanya saliva yang seringkali kering ditelan kerana ketidakbiasaan.

Hati yang sering basah kini menjadi kering kontang namun sering ia berdarah kerana kemarau yang panjang.Betapa imbauan kisah silam yang aku terlibat sama sekali sering menghantui diri.Betapa kebahagian mereka membuatkan hati rasa tidak bernyawa lagi.Bernyawa atau tidak tiada bezanya.Tidak layakkah aku mengecapi perasaan yang sama.Apakah takdirku seperti ini.

Namun tidak sesekali.Bukan begitu.Iman yang senipis bawang membawa pengertian yang cukup menjiwai.Memujuk hati agar teruskan kehidupan.Melorongkan rasa kekosongan pada Yang Maha Satu.Merintih dalam pilu.Mendakap sujud dalam kerinduan pada yang tidak serik mencintai.Hanya Dia yang setia memerhati dan memberi.Tidaklah diuji melainkan untuk meningkatkan darjat ke suatu peringkat yang lebih tinggi.Hanya Dia yang Maha Mengetahui mengapa takdir kau begini.Agar kau tidak lupa diri.!

Google Image

Mas_FVOME
0239 PM 8 Feb 2017
Home Sweet Home

✍ Wajah yang baru !

Bismillah.

Fuuhhh~ 💆 penat nak oii mengedit blog nie haa..hahaha..tak ada kerja seharian aku kerjakan blog ni tapi macam tak puas hati lagi..hmm..apa agak-agaknya ya? macam berat pulak jadi blog nie..aku nak juga letak lagu.Kali ni lebih menginsafkan sikit lagu-lagunya..semoga sejuk la hati korang mendengarnya..hahaha

Tapi itulah kalau ikut kelajuan internet aku memang loading tak habis-habis..tak tahulah kalau ikut kelajuan internet korang..cuba bagi komen sikit..berapa lama blog aku korang loading? ataupun korang memang tak penyabar terus pangkah je?..hahaha..kalau aku pun macam tu..kalau blog orang tu loading lama giler memang tak la nak tunggu..

Kesabaran yang tak perlu diuji dah.Memang tak sabar la cerita dia..sebelum detik menghampiri 12 malam aku nak bagitahu la yang aku tukar wajah nie..hehe..sebab sepanjang hari aku tak update apa-apa pun..ingatkan cuti-cuti nie nak update banyak-banyak tapi tak sempat jang oii..lebih kepada design blog je.Itupun tak sudah-sudah..semuanya tak kena pada mata nie haa..


Kalau rajin nanti i cuba la perbaiki lagi blog nie..huhu..hari ni blogwalking tapi tak berbunyi..tekan link mana yang semangat aku nak baca lepas tu tinggalkan je tanpa jejak.Malas nak komen..hahaha..nanti rajin datang balik komen..haha..memang tak ada kerja betullah..yalah..mood mana boleh diduga..kekadang rasa nak komen tapi selalu memang rasa malas..hoho..💁

Sekarang ni aku rajin betul layan fiksyen syasya tu..alahaii..soramm denn..tapi nak layan juga..first time tahu fiksyen syasha nie masa baca blog kak sha..haa dari situlah bermulanya addicted.Selain fiksyen syasha..aku layan iium confession.Yang ni pun terbaik..banyak input boleh dapat kot dengan realiti masyarakat sekarang ni macam mana..macam-macam masalah jumpa..dapat tips-tips yang boleh apply pun ada jugak..jadi tak adalah lagha sangat..erkk

Page nie lebih kepada luahan which is kalau orang yang belajar psikologi mesti boleh dapat banyak giler study case yang kena kaji..haha.Ok la dah la tu..nak dekat kol 12..selamat malam korang..terima kasih sebab datang baca.💖.hahaa

Mas
7 Feb 2017
Home Sweet Home

✰ Aib Seorang Anak ✰

'Anak saya kalau dia dah siap makan takdenya nak letak pinggan tu dalam sink. Basuh tangan dia jela'
'Rajinnya anak dia. Kalau anak saya jangan harap la nak tolong sidai kain. Baju dia pon saya yang kutip'
Ayat-ayat sebegini memang laju je keluar dari mulut kita. Tak kira depan anak kita sendiri mahupun tidak. Malah saya akui saya sendiripun kekadang terlepas pandang. Konon sembang mak-mak. Bercerita dan berkongsi perihal anak2. Sekadar suka-suka.
Namun hakikatnya ada hati yang terluka. Ada jiwa yang meronta. Dan ada aib yang tersingkap. Cumanya kita merasakan ianya tidak salah. lancang sahaja mulut kita bercerita. Malah didepan anak-anak kita sendiri. Kita tidak sedar disebalik sikap tak kisah mereka, hati mereka terluka. Disebalik senyum mereka, mereka menanggung aib. Sungguh kita tidak sedari. Kita merasakan ia hanya perkara enteng dan tentunya mereka tidak tersinggung.
Saya menyedari semua ini apabila Allah menegur saya melalui lisan anak kecil ini. 'ibu, kenapa ibu cakap Ainun selalu lupa nak bagitahu ada homework dalam group whatsapp tadi? Ainun bukan sengaja. Ainun memang terlupa'. dan wajahnya menjadi sugul. Ya Allah....saya tak sedar yang saya melukakan hati dia.
Anak-anak sama juga seperti kita. tak suka bila diungkit tentang kelemahannya. Malu bila berbicara tentang kekurangan dirinya. Apatah lagi telinga mereka mendengar dengan jelas. Mereka juga tahu erti malu dan aib.
Begitu juga saat kita menegur kesilapan mereka. Berkatalah denga n kata-kata yang baik. Tegurlah dengan ayat yang merangsang mereka untuk berubah. Bukan dengan ayat yang menjatuhkan air muka dan harga diri mereka. Bagaimana kita mahu orang lain menegur kita dengan hikmah, begitu jugalah kaedahnya dalam kita mendidik anak.
Credit: Nisa Hashim  | FB

Menang giveaway New Year by www.aerillhassan.com !

Bismillah.




Haaaa..biar betul..



Betullah!



Seee! ..alhamdulillah.tengok berkali-kali nie sebab tak nak jadi macam giveaway lepas..salah tengok pulak..bukan i yang menang..hahahha..malu gilerr..dan semata-mata sebab menang nie aku aktifkan balik FB..haha..naya betullah..so pada yang nak aku like page dia tu bolehlah bagitahu 


Tersenarai dalam bloglist Syazharzaysminme

Bismillah.

Pagi !Cehh..lama giler baru nak perasan..haha..maaf ler..saya dah tersenarai dalam bloglist Syaz!



Thank you Syaz ! Peserta ada 22 orang so..semua dapat masuk sebab syaz nak 20 je.Hehe..

✍ Are we bestfriend?

Bismillah.

Like so..whatt?..are you serious? today whatsapp group have been shocked by the one of our friend news.She said that our classmate have a brain tumor.I just dont get it whether it is a prank or what.Because they always seem didn't take anything like serious.Just feel like they playing around.But the news not yet be confirmed.It is just based on the conversation between they two.

Google Image
She was screenshot their conversation and upload to our group.I am like seriously dont know what and who to believe.But soon the news actually was real! The latest news that yesterday he was operated and needed more scanning test today..hope he will be doing fine with the operation and healing process.Must be quite tough for him.May Allah heal him.What make the news worse is his bestfriend dont even know about it.

This news just get me going throwback about my backlife in diploma before.

Just like other people,we must have a bestfriend which is always we have spent time together.Me too not be left behind.I am a person who is not stick to just any people.It just hard to get along with anyone.I was prefer to be alone than talking with stranger.But after i got someone that was clicked with me.They just like a world to me.

Google Image
But the things is i am not like others.Even i thought that i have my own bestfriend at the end you know what..it just hurt ..hurt so much as i dont get into serious besties friendship anymore until now.Along the time i'm with her ..i was noticed something weird ..i even ask her but rather than doubtful because she was denied it i just believed her.Because yeah she is my bestfriend! How could she will lied to me.No way!

But that totally wrong! That such a narrow minded!

But you know the secret could not be keep for a long time..soon it will reveal by itself.It is the time i know but through other friend.And i really feel offended as all classmates know about it but not me.I feel like i am a useless friend.What is a meaning of bestfriend? She doesn't even believe me to tell me first.When other people ask me about her i just can't stand it because i didn't know anything.

I am the last one who knew about it.Omg! It was hurt so muchh. Like i am the one who feel that we are bestfriend but actually it was not to her!! So pity.Lulzz.But the things is i have learnt something from this.Anything happen must have a reason behind it.Just cliche but indeed truth.

Google Image

A lesson to be matured and a blessing to felt enjoyed the bestfriend relationship and to be hurt at the end.Lol.By the way,let's bygone be bygone.. now..let's pray for my classmate..Like seriously how it could be.Just like a drama..is it real?..By the way let's just be positive and have a blessing day everyday! Keep strong !Nothing to be worried about as long as we have faith! keep save a pure intention !.a lot more need to be learn about this world.Just enough for today.

Till then.

Mas
4 Feb 2017
Home Sweet Home

Binatang paling menakutkan

Bismillah.

Hari ni sambung lagi cabaran 30 hari blogging..ish..ish..ish..dari tahun lepas tak habis-habis lagi..hahaha..takpelah kan slow..sloww..hehe..cite pasal binatang nie..haaa..binatang apa yang korang paling takut?..kalau akulah seumur aku hidup ni yang paling takut dan menggelikan ialah...

Ulaqqq !..

Seyes kalau ular takut giler..bukan takut apa..geli kott..entah boleh menggigil kalau terserempak..dulu masa kecik-kecik selalu main belakang rumah yang ada banyak pokok koko..so aku selalu la main-main dekat pokok koko sampai la ke sungai.Pokok koko nie kan rendah-rendah je..jadi selalu panjat dan bersantai atas tu sambil makan buah koko..yummy !

Dah puas rehat atas tu so turunlah merayap kejap sampai ke sungai..dalam perjalanan sedap-sedap tengok pemandangan kiri kanan atas depan belakang..

tetiba ada benda panjang menjalar atas pokok..?

eh apa tu..

fokus dekat skettt..

Google Image



huwaaa !!! makkkk!!!..ularrrrr ..Eiii..meremang bulu roma ..lintang pukang lari balik rumah.Hahaha..eiii..tengok ular kartun nie pun takutt dahhh..makkk!! ularrrrr ! lariii..!!!!

GIVEAWAY : INI BLOG SIAPA? (13 Feb 17)

Bismillah.

Click on banner

"Assalamualaikum ! hi ! kenalkan lagi diri pada yang tak kenal..blog ni saya punya..nickname Mas..ingat tau nama blog ni From View of My Eyes. ..lebih kepada personal blog...rajin-rajinlah singgah hehehe...tu je terima kasih.."

GIVE AWAY POCKET CHIA SEED (14 Feb 17)

Bismillah.

Click on Banner


KEBAIKKAN DAN MANFAAT PENGAMBILAN CHIA SEED



🎁 GIVEAWAY SAMPLE COLLAGEN SOAP NURRAYSA BEAUTY

Bismillah.

Click on Banner

KOLAGEN MARIN ASLI- mengandungi mineral, asid amino, beta karotein, serta protein yang membantu mengekalkan kolagen dalam kulit

MINYAK ZAITUN - berkesan membersih dengan mendalam tanpa menyumbat pori - pori dan telah digunakan secara meluas dalam industri kecantikan di barat kerana kandungan vitamin E yang tinggi yang boleh merawat kulit muka serta anti penuaan yang sangat dipercayai

SUSU KAMBING- mengandungi selenium dan vitamin A iaitu makanan penting untuk kulit yang cantik menawan. Kaya dengan asid laktik yang berupaya membuang sel kulit mati yang degil di kulit, melembabkan serta mencerah kembali kulit yang kusam. Barat menggelarkan ia sbg 'healing miracle'

*Herba terpilih
*Habbatussauda'

Inginkan kulit anda mendapat manfaat dari bahan-bahan hebat di atas? 

Sabun ini juga sesuai untuk:
✔ Bayi seawal baru lahir
✔ Kaum lelaki & wanita yg mempunyai masalah kulit
✔ Eczema, gatal serta kurap
✔ Boleh guna satu badan

🎁 GIVEAWAY SEPHIA BY NIK AINAA (19 Feb 17)

Bismillah

Jumpa giveaway lagi dekat sini. Jom join!

Click on Banner


🎁 Giveaway: Happy Birthday Aireen! by Elsaalicious & Sponsors (1 Mar 17)

Bismillah.

Kali ni kita join giveaway daripada elsa pulak..elsa jemput sempena raikan birthday elsa 6 Feb ni..happy birthday in advance elsa! May Allah bless u..have a blasted blessing for the new age ! mai raikan tuan umah giveaway!


KLIK BANNER UNTUK JOIN

SENARAI HADIAH YANG MENARIK DARIPADA ELSA & PARA SPONSOR UNTUK ANDA MENANGI!

Nature Republic Essence x 1 pemenang
Topup RM 5 x 1 pemenang

Bloglist selama 3 bulan x 5 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang

Review Blog & Bloglist selama 2 bulan x 2 pemenang

5. Junzie
Topup RM 30 x 2 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang

7. Sarah
Bloglist selama 2 bulan x 5 pemenang

8. Syaz
Topup RM 5 x 2 pemenang

9. Liyana
Review Blog & Igshop (jika ada, sponsor akan review igshop anda di instagram beliau) x 3 pemenang

Topup RM 10 x 2 pemenang

11. Farrah
Topup RM 5 x 2 pemenang

Bantal Burung Hantu x 1 pemenang
Topup RM 5 x 1 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang
Bloglist selama 2 bulan x 5 pemenang

Tunai RM 10 x 2 pemenang

Tunai RM 10 x 2 pemenang

Dreamcatchers x 2 pemenang

17. HADIAH MISTERI DARI ELSA x 1 PEMENANG

Jika penyertaan kurang daripada bilangan seperti yang dicari, kemungkinan seorang pemenang boleh menang banyak hadiah. Siapa tahu kan hehe. AYUH PAKAT RAMAI RAMAI UNTUK JOIN! KLIK BANNER

Kenapa aku suka tulis blog

Bismillah

Cabaran 30 hari blogging bersambung tapi aku buat random je kalau ikut turutan macam tak best..haha..sesuka hati aku je ..kenapa saya suka tulis blog?..rasanya banyak dah entri yang secara langsung ataupun tak bagitahu kenapa aku suka tulis blog

Giphy Image
Kenapa la ya suka sangat tulis blog ni..apa ada dekat blog ni?..hanya yang merasai saja dapat gambarkan macam mana kepuasan menulis blog ni sendiri..hahaa..

1.Melatih otak untuk berfikir

itu diaa..secara tak langsung bila kita nak menaip kena fikir idea dan susun idea dalam kepala ni macam mana la nak taip kan..bila dah susun secara automatiknya tangan akan bergerak laju menaip idea yang ada dalam kepala kita nie..itu menyebabkan otak kita lebih banyak berfikir ..jadi secara tak sengaja sel-sel otak kita sentiasa berhubung laju menjadi pandai..hahhaha..boleh pakai tak

2.Mengimbau kenangan dedulu

Part ni paling penting..setiap moment dalam hidup kita bukan semua yang kita ingat..bila agak-agak rindu zaman kita dulu-dulu bolehlah baca balik entri yang lama-lama so daoatlah mengimbau kenangan dan membandingkan kita yang dulu bukanlah yang sekarang..macam tu haa..lagi-lagi peristiwa besar yang berlaku dalam hidup..

3.Mencatatkan info dan ilmu pengetahuan

Yang ni terbaikk..contoh macam kelas fardhu ain/ceramah atau kuliah yang aku pergi aku akan sentiasa cuba catatkan dekat blog ni..bila catat dekat blog ni peratus untuk ingat ilmu yang berfaedah ni meningkat 88% sebab malu kalau tak ingat sebab dah publish dekat umum..hahaha..bukan tu sebab utamanya..hehe..sebab utamanya mesti la sebab nak ingat sampai bila-bila dan jadi pedoman dan rujukan masa akan datang..

4.Tempat berkarya

Sesuatu yang sukar diluahkan aku akan dikeluarkan dalam bentuk puisi,metafora rasa ataupun novel..luahan hati dan fikiran yang tak difahami orang..hanya kita yang merasai..inilah karya yang boleh membantu mendamaikan jiwa...kalau ada sesuatu yang tak kena maka banyaklah yang terkeluar dalam bentuk sebegini..halus alunannya..namun ingatlah juga yang "Hanya dengan mengingati Allah jiwakan menjadi tenang.."Hehee..

5.Menambah kenalan seantero dunia

Lain rasanya dapat kenal dengan blogger-blogger ni walaupun atas blog saja..kunjung mengunjung dan menziarahi sesama kita tu mengeratkan silaturahim..ceewah macam hari raya pula..feel dia lain macam sikit..bila orang datang blog kita komen mengomen rasa happy je..terisi segala kekosongan ..gituhh..hahhaa..lagi-lagi bila baca kisah dorang dan apa yang dorang post..sedikit sebanyak dapat kenal watak manusia dan ilmu yang pelbagai..hanya melalui penulisan je..halus tuu..terbaikk.

Setakat tu je kott..banyak betul dah sebab musabab aku ni..jadi marilah kita berblogging beramai-ramai.Merapatkan ukhuwah hidupkan jamaah.😆

Tersenarai dalam bloglist Februari 2017 CikLa !

Bismillah.

Sebelum mata terlena tafakur daku di pembaringan..tuhan beratnya dosaku..tak daya ku pikul sendiri..eh..ternyanyi pulak..sebelum menutup mata saya dapat tahu yang !..


Alhamdulillah...walaupun baru tahu saat-saat akhir juga la segmen nie..heheehe..gigih join

This is the evidence!


Tahniah juga untuk peserta yang terpilih dan bagi peserta yang lain insyaAllah akan ada rezeki di lain kali.Saya pun jarang-jarang juga ni..hehee..terima kasih juga dekat CikLa yang rajin buat segmen nie..tak ada segmen ni tak adalah keputusan ni .heee.


Ok la..tu je !..good night all bloggerz and readers !

Google Image
Mas
1 Feb 2017
Home Sweet Home

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.

Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net