⚔ Welcome To From View of My Eyes.This is a Personal Blog.You are allowed to read the blog post as long as you have a good intention.If you're not,please leave without sound.May Allah Bless.⚔

Bukan saja-saja Kamu Diuji

Bismillah.


"Kesusahanlah yg mengajar kita erti kesenangan..fyp ni cuma latihan try and error je..kalau result negative msih bleh konvo..tapi master dan PHD buat la macam mana pun result tetap kena positive untuk konvo.."

Aku terpana.

Terfikir sedalam-dalamnya.Kalau aku tak lepas yang ni macam mana nak pergi ke peringkat seterusnya? Begitu juga ujian takkan datang kalau kita tak mampu.Ujian itu untuk menguatkan diri kita supaya mampu menghadapi cabaran yang lebih besar.Alah tegar,biasa.

Sudah jatuh ditimpa tangga ibarat diri mas'ulah.Apatah lagi diri yang terumbang-ambing seolah-olah menanti tumbang.Setelah sekian lama tak berbulatan gembira.Baru hari ini jiwa terasa terisi semula.Menumpang kasih mas'ulah orang sementara.Kasihnya dia supaya diri tidakkan tercicir di jalan yang terpilih ini.Sungguh aku rindu untuk hidup bersama dalam perjalanan ini namun terasa kekok ketika diri terlalu lama terbiar sedang diri masih bertatih tika dibiarkan sepi.

Bagai merentap hati.

"Kamu yang tepilih..mengapa kamu nak mencicirkan diri kamu?..jika kamu tidak mahu ..Allah akan gantikan kamu dengan orang yang lebih baik .."

Motivasi yang menggugah iman.

"Berangkatlah kamu mahu dalam keadaan berat(banyak alasan,sibuk,banyak kerja,assignment,tengah down,tak ada duit,tak ada transport) mahupun ringan (masa free,benda tak susah,dekat,kejap)" Inspirasi dari Abu Talhah yang ingin turut serta berperang walau sudah lanjut usia.

Maka walau apa pun keadaan kita,kita kena terus bergerak dan berjalan.Walau diri terasa tak mampu..gagahkan jua untuk berjalan.Tak cukup dengan itu saja.Berjihadlah jua dengan harta (kecerdikan,pancaindera,masa 24 jam sehari,apa-apa yang bermanfaat utk kita) mahupun jiwa.
Betapa ruginya diri jika hilang dari jalan cahaya ini.Betapa sukarnya aku bertemu jalan ini,tak mungkin akan aku berpaling lagi.Sedang ramai lagi masih perlukan tangan-tangan yang membawa cahaya.Seandainya bukan kita yang membawa maka siapa lagi yang boleh diharapkan? Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan pertolongan Allah.Allah takkan perlukan kita kerana Allah itu Maha Kaya namun kitalah yang memerlukan Allah.

Semoga apa saja ujian yang kita hadapi tidak melemahkan kita namun lebih menguatkan kita.Dari sekcil-kecil ujian hinggalah kepada sebesar-besar ujian yang menimpa tiada satu pun datang untuk menghancurkan kita melainkan untuk meningkatkan darjat kita ke arah yang lebih tinggi.Setiap perkara yang berlaku ada hikmah di sebaliknya.

Terkadang hati ingkar angkara penat melalui.

Namun jangan sesekali mengalah,walau terasa longlai kaki melangkah teruskan mara.Walau tidak terasa pijakan kaki teruskan melangkah,walau merangkak sekalipun.Namun berhenti jangan sesekali kerana segala yang berlaku hanya sementara cuma.Pabila pada akhirnya kita kan berhenti di syurga,penat itu takkan pernah terasa.Tiada lagi ujian mahupun duka lara.Maka berbahagialah selamanya.

Berbaloikan!

Nota buat diri.

Ayuh! Dont give up! 


20 Oktober 2017
3A@Darul Ehsan
02:40 AM

Printcious.com memberikan anda Hadiah Tak Ternilai Dari Hati!

Bismillah.

Hi korang! Korang pernah dengar tak mengenai Printcious.com ni? Kalau tak pernah dengar meh sini duduk rapat-rapat aku nak cerita.Fokuskan pembacaan anda pada post ini dan jangan hilang fokus walau sesaat pun sebab boleh jadi korang akan ketinggalan mengetahui sesuatu yang menarik mengenai Printcious.com ni.Hendak dikatakan bila tak kenal maka tak cinta.Macam tu juga dengan Printcious.com ni.Bila korang dah kenal,tahu sangat-sangat memang akan jatuh cinta lah! Serius!

Okay..jadi benda apa printcious.com ni?


Haaa..kalau korang nak tahu..dan mesti kena tahu! Printcious.com nie sebuah laman sesawang yang menawarkan perkhidmatan produk-produk yang boleh kita design mengikut kreativiti sendiri.Kita boleh buat apa je yang kita nak mengikut kreativiti masing-masing.Kalau dulu masa sekolah kita ambil kelas Pendidikan Seni maka masa ni lah kita kena tonjolkan bakat dan kepandaian kita.Bukan graphic designer je yang boleh design-design benda yang cantik camni.Kita pun boleh! Dengan Printcious.com segalanya menjadi mungkin.

Jadi apakah produk yang kita boleh design ni?Sabar-sabar ..nak cerita la nie...mesti tak sabar nak tahu kan produk apa tu yang kita boleh design sendiri? Banyak kot pilihan produk yang kita boleh design sendiri.Sebelum tu nak bagitahu apa kelebihannya kita dapat untuk design sendiri produk ni? Sudah tentulah dan kemestian kepuasan ! Kepuasan dari hati itu yang penting.

Kita nak puaskan hati orang bukannya senang apatah lagi hati sendiri.Daripada kita asyik merungut je tengok design orang tu tak menepati citarasa sendiri lebih baik kita buat sendiri ye tak? Puas hati! Berbaloi-baloii lagi.Nak buat macam mana pun tak kisah.

Okay berbalik pada kategori produk-produk nie..macam-macam ada! Bukan astro je ada semua..printcious.com pun ada macam-macam hadiah untuk dijadikan sebagai hadiah perkahwinan,birthday,hadiah untuk baby hadiah,persahabatan ke dan yang sewaktu dengannya.

Taraaa!



Inilah dia antara produk-produk yang ada.T-shirts,mugs,puzzles,button badges,lanyards,mousepads dan macam-macam seperti yang di atas.Korang boleh pilih mana je yang korang suka.Antara nak dengan tak je.Bila dah masuk printcious.com nie memang takkan berundur dah la niat sebab korang akan terpesona dengan macam-macam produk yang ada.Lagi pula boleh design sendiri! Fulawehh!

Hadiah yang sweet!

Hadiah yang comel !


Haaa! Terpegun kan..so..macam mana nak mula design ni? Tak sabar dah ni..jom! Saya tunjukkan cara-caranya.

1. Mula-mula korang buka website www.Printcious.com dan create account di link ni " https://www.printcious.com/my/member/create-account "

2.Update profile.Isi la segala tok nenek maklumat korang.

3.Cari jenis product yang korang nak design.Contohnya T-Shirt dan mulakan misi anda! 

Pilih kategori produk korang.Jangan risau..dengan ikhlasnya saya akan tunjukkan langkah demi langkah macam mana nak mula .Langkah pertama..pilih produk  yang korang nak ..klik pada produk tersebut..nanti saya akan tunjukkan cara nak customize T-Shirt.



Ok..bila dah pilih T-shirt.Dia akan keluar detail produk tersebut..Untuk mula design T-Shirt ni,korang terlebih dahulu perlu pilih warna dan saiz yang korang nak.Rujuk gambar di bawah.



Okay untuk mulakan design apa yang kita nak atas T-Shirt tu..klik pada gambar "YOUR DESIGN HERE".Dan gambar di bawah akan terpapar.Kita boleh tulis quote atau apa-apa gambar dekat T-shirt tu.



Tapi awas.!.pastikan gambar dan tulisan tu mesti dalam garisan hijau tu.Kalau terlebih daripada garisan,ia akan dipotong.



Kita boleh pilih gambar dalam komputer,facebook ataupun instagram untuk upload letak dekat T-Shirt tu.Jadi kerja senang la kalau nak letak gambar selfie sendiri ke..gambar crush ke..gambar kenangan yang ada dalam instagram tu.

Maka inilah hasilnya!



Sekali lagi...Awas! Jangan biarkan image atau tulisan melebihi garisan hijau tersebut.Atau anda akan frust menonggeng.Haha..tapi jangan risau sebab korang boleh edit semula bagi cantik semula.Just klik dekat "wait..let me edit my design again" seperti gambar di bawah.



And yes ! Akhirnya siap juga design saya.Maaflah..saya punya biasa-biasa aja..bukan pro.saja nak promote..#BloggerPantaiTimur..hahaha...tapi kalau korang design gerenti cun giler.Bila lagi nak tunjuk bakat kan..Jadi apa tunggu lagi !Design T-shirt korang sendiri dekat printcious.com !



Dah siap tu..tak lengkap la kalau tak checkout! Haa..untuk pengetahuan korang..sekarang ada promo DEEPAVALI..30% tauu! Bukan selalu..daripada RM57.00 jadi RM39.90 je uols!Sampai situ saja guidelines daripada saya.Gerenti korang takkan menyesal! InsyaAllah.

Untuk Maklumat lanjut

Like Facebook    :   https://www.facebook.com/printcious/.
Website               :   www.Printcious.com
Email                    :   ask@printcious.com


“Printcious.com – Precious Gifts From Your Heart”

Rasa Tepu Dah Otak

Bismillah.

Selamat malam guys! Rindu blog.Rindu nak blogwalking dan rindu nak habiskan masa tulis entri banyak-banyak.Bila aku rindu blog je aku buka pagestat tengok siapa datang jenguk aku.Haha..pastu tengok post mana yang orang view.Dah tentulah aku baca balik post yang orang view tu.Sekali buka ..terimbau kenangan dengan post-post yang dulu.Bestnya luangkan masa dekat blog cerita aktiviti seharian aku.Kongsi info-info yang aku tahu.

Sekarang ni tak ada hati la.Terlalu overthinking..haishh..tak tahu nak cakap macam mana..sebenarnya baru lepas tengok Cerita Si Pencuri Hati Mr Cinderalla.Fefeling sangat.Sedih arh cite tu..jatuh cinta pada orang lain tapi kena kahwin dengan orang lain sebab terlanjur tanpa sengaja?..hmm..kehidupan soSIAL metropolitan.Aku berjaga untuk mengurangkan rasa bersalah tak siap FYP lagi.Nak buat tapi mood tu kena up baru idea datang mencurah-curah.Kalau tak lemau je nak menaip.

Sadisnya hidup ini.Dibayangi dengan semua kerja student ni.Rasa tepu dah otak.Nak berhenti belajar rasa tapi aku tahu benda ni tak boleh layan sangat..macam Farhanna cakap..huhu..thank you Farhanna bagi komen yang memberangsangkan...thank you juga Najah..saya dah berehat tapi still tak dapat rehat yang mencukupi..selama rehat ini..masa terus berjalan..dan waktu hampir ke penghujungnya.Entah bila akan dapat kekuatan.

Doakan saya.



Sangat memerlukan doa semua sebab diri ini sangat lemah dalam perjalanan.Hidup dah sekian lama masih di takuk yang sama.Cuba tingkatkan aras kehidupan tapi kelemahan yang sama tetap utuh.Sangat malu dengan diri sendiri.Selama hidup melihat perkembangan yang tak menentu.Sampai bila harus begini..dalam blog je boleh tulis macam ni..tempat lain tak ada tempat mengadu.

Manusia..peratus aku untuk percayakan manusia sangat tipis.Walau blog ni manusia juga yang baca tapi kamu manusia yang memahami melalui penulisan.Lebih akrab dalam jiwa.Manusia yang mendengar dari bibir ke telinga tidak akan menyelami isi hati ini.Mungkin lebih menyakitkan hati bila bersikap acuh tak acuh.

Huishh..sadiskan? sebab tu lebih memilih untuk sendiri.


Ok la uols..good night.Please doakan saya mendapat kekuatan semula untuk habiskan apa yang telah aku mulai.Have a blessed life everyone!

11 Oktober 2017
@3A.Selangor.
02:29 AM

Just like back then.

Bismillah.

Quite a while since i post something here.There are so much story in draft that i didn'nt finish write as there is not enough time for some miscellanous.Dont know when i could finish and publish that.Well,actually ..there are a lot in my mind.Where should i take this thinking?

For sure,right here.Alhamdulillah mid semester examination have been finished.Only a few subjects doesn't released the full result yet.There is one subject which is make me so bizarre.The subject reminding me about my bad days back then.Of course during high school.I'm really hate the moments during my high school.

Everything about the memories.I really wanna delete everything but i can't.There will be always something that will remind me about the memories.Really hard to live with the memories that i wish i dont ever had the memories.This subject really reminding me about that.

How could it be...

The history repeated itself.I can't running anywhere.For a few days i have been thinking.About to die..between quit or go on.But inside me always push me to continue.In the same time it also said that i should quit.But when think about my family the feeling really hard.Hard to die...how far i have come..how much my family have sacrified for me...but how sick i am to continue days after days...

Without motivation,i always losing to myself.Not enough with FYP 1 which is i always delayed.Until the time comes..how much longer i could survive..i dont know..i just dont want lose just like that..really hard to die..but i know that ..i can take the future even if i fail.



Just like back then.

9 October 2017
@3A.Selangor
12:53 AM

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.

Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net